Zavolejte nám +420 461 530 663
Napište nám info@redok.cz
Vyhledat zájezd
a

a

5 jídel, které byste v Itálii měli určitě ochutnat

Italská kuchyně, to je ve světě gastronomie pojem. Je pestrá, barevná, bohatá na kvalitní a čerstvé suroviny, relativně jednoduchá na přípravu a hlavně velmi chutná. Není divu, že se rozšířila doslova do celého světa. Každý region má své vyhlášené speciality, které najdete v lidových trattoriích i honosnějších restauracích. Není snadné jen tak vybrat, který italský pokrm je ten nejlepší a který byste během své italské dovolené určitě měli ochutnat. Rozhodně byste ale neměli z Itálie odjíždět, aniž byste nevyzkoušeli těchto 5 jídel.
 

1. Pravá pizza Napoletana

Chlebová placka, rajčatová omáčka, mozzarella a olivový olej. Jak jednoduché. Přesto není pizza jako pizza! I když máte dojem, že nejlepší pizzu dělají ve vaší oblíbené restauraci v centru města, tu pravou italskou chuť zažijete jen v Itálii. Konkrétně v Neapoli, kde pizzu začali péct někdy na přelomu 18. a 19.století a odkud se pak rozšířila po celém Apeninském poloostrově.
Pravá neapolská pizza "Napoletana" se peče v peci vytápěné dvěma druhy dřeva. Ručně vyválené těsto je pokryté rajčaty vypěstovanými na sopečné půdě oblasti San Marzano sul Sarno. Místo strouhané mozzarelly se používají plátky Mozzarella di Bufala Campana, která byla vyrobená z buvolího mléka podle osvědčených postupů. Upečená Napoletana je pak pokapána extra panenským olivovým olejem a dozdobena lístky bazalky.
Pokud budete chtít ochutnat pravou italskou pizzu, nemusíte kvůli tomu jezdit přímo do Neapole. Vynikající pizzu Napoletana nabízejí pizzerie po celé zemi. Stačí se jen zaměřit na podniky, kam rádi chodí místní. Ti se totiž vyznají.


2. Vynikající italská pasta

Kromě pizzy proslavila Itálii i pasta. Pasta, neboli těstoviny, se v Itálii začala vyrábět již někdy v 1.století n.l. a je součástí každého jídelníčku místních restaurací a trattorií. Italové jsou experty na výrobu těstovin a vyrábějí desítky druhů pasty. Kromě světoznámých špaget, makaronů, tortellin, lasaní nebo gnocchi v italských restauracích narazíte na takové druhy těstovin, jejichž název jste možná nikdy neslyšeli. Stejně tak je to i s omáčkami.
Rozhodně se vyplatí si objednat špagety "alla carbonara". Možná budete překvapeni zjištěním, že v omáčce nenajdete smetanu. Pravá italská carbonara se totiž připravuje jen z vajec, pancetty, parmezánu, nebo pecorina a pepře.
Základem mnoha omáček jsou rajčata, ke kterým se přidávají olivy, bazalka, česnek...
Jednou z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších omáček je rajčatová "al pomodoro". Velmi chutná je také pasta "Aglio olio e peperoncino" z olivového oleje, česneku a pálivých papriček. A samozřejmě i sýrová "Cacio e Pepe". Ať již si v Itálii objednáte jakoukoliv pastu, určitě si pochutnáte.
 

3. Pokrmy z ryb
 
Poznávací zájezd Itálie
Díky tomu, že mají Italové přístup k moři, jsou ryby a pokrmy z darů moře nedílnou součástí italského jídelníčku. Hlavně v přímořských oblastech. Zde si můžete v restauracích pochutnat na vynikajících čerstvých rybách připravovaných na grilu, na pánvi nebo v troubě.
Oblíbená je rybí polévka "Zuppa di pesce" vařená z ryb, mořských plodů, zeleniny a koření.
Po několik staletí si  rybáři z Livorna připravují "cacciucco" - polévku z česneku, rajčat, ryb a mořských plodů. Často v ní najdete kousky chobotnice a mušle. Cacciucco se stala stálicí v restauracích po celé zemi. Skvělou volbou jsou také v mouce obalované a smažené kalamáry, ančovičky, krevety nebo malé sépie.
 

4. Gelato - italská zmrzlina

Jen těžko se v Itálii vyhnete pokušení ochutnat proslulou italskou zmrzlinu. Horké dny k tomu doslova vybízejí. Pestrost nabídky jednotlivých zmrzlináren (gelaterií) láká.  
Pravá italská zmrzlina - gelato - se nedělá z vody a rostlinných tuků, ale poctivě ze smetany, cukru, vajec a čerstvého ovoce. To mnohdy pochází přímo z Itálie. Ochutnat tak můžete třeba vyhlášenou citronovou zmrzlinu (Gelato al limone), která v letním dni příjemně osvěží. Nebo světoznámou zmrzlinu Stracciatella, kterou vynalezli v roce 1962 v restauraci La Marianna v Bergamu. Italští zmrzlináři na zmrzlině nešetří a místo pečlivě oškrábaného malého kopečku vám v kornoutku přistane pořádná porce nabraná špachtlí.
Těžko říct, kdo v Itálii začal zmrzlinu vyrábět jako první. Ví se, že si na zmrzlině pochutnávala již italská šlechta v době renesance. Údajně se zmrzlina začala vyrábět na dvoře Medicejů ve Florencii. Nyní najdete vynikající zmrzlinu po celém Apeninském poloostrově. Italové zmzlinu milují natolik, že si ji přidávají i do kávy. V nabídce kaváren tak najdete tzv. affogato - kopeček vanilkové zmzliny přelitý kávou espresso.
 

5. Tiramisu

Italové milují sladké. Kromě vynikající zmrzliny umí i skvělé dezerty. Tiramisu je snad tím nejznámějším a nejoblíbenějším zákuskem, který dokáže zvednout náladu. A to doslova již svým názvem. Italské "Tira mi su" totiž v překladu znamená "zvedni mi náladu".
Původ tiramisu je zahalený tajemstvím. Někde se udává, že byl tento luxusní dezert poprvé připravený v 18.stol. v toskánské Sienně. Podle jiného zdroje se tiramisu začalo připravovat až v r. 1971 v severoitalském Trevisu. Ať je to jak chce, Italové na tiramisu nedají dopustit. A to i přesto, že se jedná o jeden z nejtučnějších dezertů. Tradiční tiramisu je připravováno z mascarpone, cukru, likéru a piškotů namočených v kávě. Posypáno je kakaovým práškem. Neexistuje jeden univerzální recept, podle kterého se tiramisu připravuje. Každý cukrář má svůj postup. Kromě tradičního tak můžete ochutnat tiramisu čokoládové nebo ovocné.
 

Navštivte Itálii s CK Redok:
Programy a bližší informace k zájezdům: Poznávací zájezdy do Itálie 
Poznávací zájezd Itálie Toskánsko
Autor článku Redok Travel, 11.2.2021
Typy zájezdů
Vyhledat zájezd
a

a

TIPY A SLEVY AŽ 50%

ZÍSKEJTE
TIPY NA ZAJÍMAVOU
DOVOLENOU
A SLEVY AŽ 50%

Slevy na zájezdy

Využijte slevy za včasné přihlášení
a věrnostní bonusy pro stálé klienty

Více informací
E-katalog

Stáhněte si náš katalog
a mějte jej stále po ruce

Stáhnout